Las Ramblas

Gezellige centrum van Barcelona

las-ramblasOoit was La Rambla een droge rivierbedding die bij hevige regenval overtollig water vanuit de bergen naar de zee voer. Vandaag de dag is het een populaire, brede boulevard die van Plaça de Catalunya helemaal tot Port Vell loopt. Het is een belangrijke verkeersader met bushaltes en ondergrondse metro- en treinstations en je vindt er talloze winkels, terrasjes en restaurants. Het is er dus altijd gezellig druk. Je kunt zo’n beetje als kopen op Las Ramblas; van levende reptielen tot dure parfum en kleding. Kenmerkend voor de boulevard zijn de vele kunstenaars en levende standbeelden. La Rambla bestaat uit vijf delen; daarom wordt de boulevard veelal Las Ramblas genoemd.

De verschillende delen van Las Ramblas

Rambla Canaletes

Als je in Barcelona een slokje water uit de fontein Font les Canaletes drinkt, keer je volgens de legende zeker ooit weer terug naar Barcelona. Rambla Canaletes is het nieuwste gedeelte van de boulevard

Rambla Estudis

Op het Rambla dels Estudis was in de 16e eeuw het academische instituut Estudis Generals gevestigd. Er zijn hier een aantal bezienswaardigheden; het Reial eAcademia de Ciences i Arts, Esglesia de Betlem, het Tobacos de Filipinas, en het Palau Comillas of Palau Moja.

Rambla St. Josep

Het Rambla St. Josep biedt een gezellige aanblik; het staat er vol met bloemenstalletjes en wordt daarom ook wel Rambla del Flor genoemd. In de 19e eeuw stond het St. Josepklooster op dit stuk van de Ramblas. Hoogtepunten zijn het palau de la Virreina, het Antiga Casa Figures, het Antiga Casa del doctor Genove, het Mercat de la Boquiria, het Musee de L’Erotica en het Casa Bruno Quadros.
Rambla dels Caputxins

Ook dit gedeelte van Las Ramblas is naar een voormalig klooster genoemd. Bezienswaardigheden in het Rambla dels Caputxins zijn Hotel Oriente, Gran Teatre del Liceu, het Placa Reial en Palau Güell. Je vindt hier vlakbij ook de rosse buurt; Barri Xines.

Rambla Santa Mònica

la-rambla

Het is wederom een voormalig klooster dat haar naam heeft geleend aan dit gedeelte van Las Ramblas. Het klooster is nu een kunstcentrum; het Centre d’Art Santa Monica. Het Rambla Santa Monica is het verste deel van Las Ramblas en komt uit in de oude haven Port Vell, dat de moeite waard is om een bezoekje te brengen. Een ander hoogtepunt is het Museo de Cera.