Fietsen in Barcelona

De stad op de fiets verkennen

fietsenIn Barcelona liggen de bezienswaardigheden verspreid over de stad; meestal net te ver om te lopen. Maar met de fiets is het prima te doen want Barcelona is een ideale stad om met de fiets te verkennen! Het aangename klimaat, weinig hoogteverschil en de aantrekkelijke boulevards maken van de stad een prettige omgeving om lekker door te fietsen.

De fiets wordt steeds populairder, dat mede door het gigantische succes van ‘Bicing’, het fietsleensysteem voor de inwoners van Barcelona. De gemeente werkt momenteel aan een verbetering van het fietspadennetwerk. Er ligt al ruim 120 kilometer fietspad in deze prachtige stad, maar dat zal uitgebreid worden naar zo’n 200 kilometer! Helaas zijn deze fietsen niet bedoeld voor toeristen (je moet een abonnement nemen en geregistreerd staan op een adres in de stad).
Gelukkig is het aanbod aan bedrijven waar je een fiets kunt huren enorm. Je kunt een fiets huren voor een dag (of langer) of meedoen aan een fietstour onder begeleiding van een (Nederlandstalige) gids.

Waar kun je terecht om een fiets te huren?

Zoals gezegd is het aanbod aan huurfietsen gigantisch, maar er zijn drie bedrijven met een Nederlandse eigenaar waar je als Nederlander uiteraard goed terecht kunt. Hieronder volgt een korte omschrijving.

Baja Bikes

De eerste Nederlander die op het idee kwam om fietsen te gaan verhuren in Barcelona was Eric Castien. Hij startte zijn onderneming in 2005 naast de Baja Beach Club en organiseert ook fietstours.

Budget Bikes

In 2006 opende Ron van Melick zijn deuren in een zijstraat van de Ramblas. Hij pakte het meteen groots aan en is nu een van de grootste fiets verhuur bedrijven in Barcelona.
Cruising Barcelona

Bij Cruising Barcelona kun je terecht om de wat minder bekende kant van Barcelona te ontdekken op een hippe beachcruiser.

Regels

fietsen2Omdat er steeds meer fietsers aan het verkeer deelnemen, zijn er duidelijke regels opgesteld. Als er een fietspad is, ben je verplicht om daar gebruik van te maken. Anders kun je aan rand van de autorijbaan fietsen. Over het trottoir mag niet, behalve als de stoep erg breed is en zo’n drie meter stoep overblijft voor de voetgangers. Je fiets moet voorzien zijn van voor- en achterlicht en een bel. Je mag de fiets bij het parkeren niet vastbinden aan ‘straatmeubilair’ zoals: bomen, stoplichten en lantaarnpalen.