La Sagrada Familia

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Barcelona is de Sagrada Familia; de basiliek is een ontwerp van de wereldberoemde architect Antoni Gaudí en hét symbool van de stad.

De geschiedenis

sagrada-familia-binnenDe eerste steen van La Sagrada Familia werd gelegd in 1882 en nog altijd is de kerk niet voltooid. Behalve tijdens de Spaanse Burgeroorlog is er constant aan de kerk gebouwd. Het binnenwerk is nu klaar en daarom werd het bouwwerk in 2010 door de Paus gewijd tot basiliek. De buitenkant is echter nog niet voltooid; de officiële opleveringsdatum is 2026 maar men verwacht dat de hoogste toren, die een hoogte van zo’n 170 meter zal hebben, in 2014 af zal zijn.

Façades

Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op drie façades. Elke façade verbeeldt een periode uit het leven van Jezus Christus en krijgt 4 klokkentorens. De façades van de geboorte en van het lijden zijn inmiddels voltooid. Aan de voorkant komt de façade van de glorie. De in totaal 12 klokkentorens staan symbool voor de 12 apostelen en 4 torens die rond de vieringtoren staan, symboliseren de 4 evangelisten rond Jezus.

De geboortefaçade aan de noordoostkant neemt een bijzonder plek in; deze werd als eerst geconstrueerd en dat ging volledig onder leiding van Gaudí.

De lijdensfaçade aan de zuidwestkant werd zo’n 50 jaar later voltooid en heeft daardoor een veel modernere stijl.

De zuidoostkant, de voorkant, is gereserveerd voor de façade van de Glorie. Aan de bouw daarvan moet nog begonnen worden
Bezoek aan La Sagrada Familia

galerij-2955_La_Sagrada_Familia_46170712.jpgHet is aan te raden de toegangsbewijzen voor La Sagrada Familia vooraf te kopen, anders loop je het risico erg lang in de rij te moeten staan. Je kunt online tickets bestellen op de site van de Sagrada Familia, daarmee kun je de basiliek snel betreden via een speciale ingang voor mensen die al een ticket hebben.

Wil je zo veel mogelijk leren en zien tijdens je bezoek aan de kerk, dan is het slim om een Sagrada Familia tour te boeken. Je bezichtigt de kerk dan onder begeleiding van een gids. Zo’n rondleiding duurt anderhalf uur en is beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans en Duits.